Σομπες Pellet

Μέσα σε μια περίοδο έντονης και γενικευμένης οικονομικής κρίσης, το ξύλο έχει επανέλθει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελεί μια σοβαρή πρόταση για καύσιμη ύλη.

Το παραδοσιακό τζάκι δύσκολα θα ζεστάνει όλα τα δωμάτια ενός σπιτιού. Μπορεί η περιοχή μπροστά στην εστία να θερμαίνεται επαρκώς, στον χώρο, ωστόσο, που δεν ακτινοβολείται η διαφορά θερμοκρασίας είναι έντονη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα νέας τεχνολογίας ενεργειακά τζάκια καθώς και οι σύγχρονες ξυλόσομπες πέλλετ. Ειδικότερα, το καύσιμο πέλλετ αποτελεί, ίσως, την πιο οικονομική λύση για τον Έλληνα σήμερα και προτιμάται όλο και πιο συχνά έναντι του φυσικού αερίου ή του αερίου.

Τι είναι το πέλλετ

Τα σύμπηκτα ξύλου (pellet) έχουν ως πρώτη ύλη αγροτικά υπολείμματα από καθαρό ξερό ξύλο, χωρίς μολυντές και άλλα πρόσθετα. Η τιμή εξαρτάται από την ποιότητά τους, καθώς χαμηλής ποιότητας πέλλετ δεν αποδίδουν ενεργειακά και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Σε σχέση με τα κούτσουρα, τα πέλλετ έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Διατίθενται σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών ή χύμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τζάκι, σε σόμπα για ξύλο ή πέλλετ, σε ενεργειακό τζάκι ή σε ειδικού τύπου καυστήρα για κούτσουρα.

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ

Μια σόμπα πέλλετ προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Ευκολη μετακινηση στο χωρο

  • Υψηλη αποδοση 80-90%

  • Ευκολος προγραμματισμος

  • Απλη συντηρηση

  • Ιδανικη για μικρους χωρους

Λέβητες Πέλλετ

Οι λέβητες για πέλλετ μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με αέριο ή πετρέλαιο. Έχουν υψηλή απόδοση (90%), αλλά η συντήρησή τους είναι πιο απαιτητική. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνεται 4 φορές/έτος για κάθε εστεία και 1 φορά/έτος για το λέβητα και την καμινάδα. Η συντήρηση, επιπροσθέτως, εξαρτάται από την ποιότητα του καυσίμου και από τα κατάλοιπα που αφήνει.