Ενδοδαπεδια Θερμανση

Υπάρχει αποδοτική θέρμανση χωρίς την παρουσία καλοριφέρ ή άλλων συσκευών; Η απάντηση είναι θετική: σαφώς και υπάρχει. Η ενδοδαπέδια θέρμανση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα.

Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι η εξοικονόμηση χώρου που προσφέρει.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, η οποία εφαρμόζεται κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ήταν γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο το ενδοδαπέδιο σύστημα χρησιμοποιούνταν επιτυχώς.

Λειτουργια Ενδοδαπεδιας Θερμανσης

Η βασική δομή ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι εξής: καυστήρας, λέβητας, κυκλοφορητής. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε καύσιμο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.). Η διαφορά με τα άλλα συστήματα θέρμανσης συνίσταται στο ότι οι τελικοί αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά το ίδιο το δάπεδο, που λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Με το που ολοκληρωθεί η θερμομόνωση του δαπέδου από κάτω, απλώνεται ένα σύστημα σωλήνων που μεταφέρουν το ζεστό νερό σε όλη του την επιφάνεια.

Οι σωλήνες διαμοιράζουν τη θερμότητα όπου υπάρχει ανάγκη (όχι όμως στο υπόγειο ή σε εξωτερικού τοίχους) και αποδίδουν με ελάχιστη αδράνεια και με χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, το δάπεδο θερμαίνεται και ακτινοβολεί τη θερμότητα στον αέρα, επιτυγχάνοντας, έτσι, την ομοιόμορφη θέρμανσή του από κάτω προς τα πάνω και όχι τη συγκέντρωση της θερμότητας κοντά στα σώματα.

Ως προς το κόστος, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εξής διάκριση: κόστος αρχικής εγκατάστασης και κόστος λειτουργίας. Το πρώτο είναι υψηλότερο σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης. Το δεύτερο είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με τα καλοριφέρ. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε το εξής: όσο περισσότερες ώρες λειτουργεί ημερησίως το σύστημά μας, τόσο γρηγορότερα θα ολοκληρωθεί η απόσβεση του αρχικού κόστους.

Μειονεκτηματα

Όπως συμβαίνει με όλα τα συμβατική ή εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης, έτσι και η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει μειονεκτήματα. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ότι αποτελεί ένα σύστημα μεγάλης αδράνειας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το σύστημα χρειάζεται  κάποιο χρόνο ώστε να αντιληφθεί τις διάφορες εντολές που του δίνουμε (on-off, μεταβολές θερμοκρασίας). Έτσι, από τη στιγμή που τίθεται σε λειτουργία, είναι απαραίτητο να περάσει κάποια ώρα μέχρι να θερμανθεί ο χώρος. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιοι καταναλωτές έχουν χαμηλές απαιτήσεις θέρμανσης (< 5-6 ώρες ημερησίως), το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι το κατάλληλο γι’ αυτούς, καθώς για να αποδώσει θα πρέπει να λειτουργεί περισσότερες ώρες απ’ ό, τι πραγματικά χρειάζεται.

Στα μειονεκτήματα θα μπορούσαμε να εντάξουμε το μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τα καλοριφέρ. Για όσους δεν ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κεφαλαίου, είναι ένα μειονέκτημα.

Τέλος, ένα μειονέκτημα έγκειται στο ότι, εφόσον επιλέξουμε την ενδοδαπέδια θέρμανση, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση χαλιών ή μοκετών στο δάπεδο. Εάν, πάντως, κάποιος επιθυμεί να τοποθετήσει κάποιο χαλί σε συγκεκριμένους χώρους, προσφέρουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης πυκνότερων σωληνώσεων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να καταρτίσουμε μια πλήρη προσφορά για ενδοδαπέδια θέρμανση του σπιτιού ή της πολυκατοικίας.